De laatste les over een bosbeek vond ik maar ingewikkeld. Wat was nu de essentie van de les? Het atmosferisch perspectief met de bomen op de achtergrond, de reflectie in het stilstaande water of de stenen op de oever? En wat als alle referentiebeelden van bosbeken somber zijn? Ik heb het filmpje meerdere keren bekeken en heb besloten om het hele boeltje naar stedelijk water te vertalen, wel de lucht als lichtbron (ook in de reflectie) mee te pakken en in plaats van bomen bruggen achter elkaar te plaatsen.
Over het totaalplaatje ben ik best tevreden, het ademt de sfeer uit die ik voor ogen had, de reflecties in de voorgrond en onder de brug rechts zijn net wat te gedetailleerd geworden. Ik heb heel bewust de linker brugboog leeg gelaten met een verre doorkijk en de kanoërs rechts geplaatst. Maar is het resultaat/het focuspunt nu verrassend of verwarrend? Daar ben ik nog niet uit.
Beekje
Droogvallen in de schemering
Voor deze opdracht heb ik meerdere lessen van Jacky toegepast. Dat maakte het leuk, maar ook ingewikkeld. Het liften van de mast, de ronding van de romp (alsof het een meeuw is) en natuurlijk de vertikale weerspiegeling in de plassen. Dat laatste valt nog niet mee, zeker niet in de weerspiegeling van de boeg van het bootje. Voor de boeien op het dag en de vlag heb ik mijn toevlucht genomen tot witte gouache.
Ik ben blij verrast over hoe de stroomribbels in de zandbanken zijn geworden. Overall vind ik het iets te druk geworden. Maar ja, dat is weer voor een volgende les
Beek in het bos
Het blijft ingewikkeld bomen en water. Het aquarel is in werkelijkheid veel donkerde. Het blauw in de bomen en takken is groen met een nuance blauw. Maar hoe ik ook fotografeer het wordt niet anders. Het was weer een heel leerzaam blok. Ik kwam een vlotheid van schilderen tegen waar ik nog wel op mag oefenen. Een leuke uitdaging.
waterplassen
Waterplas 1
Deens fjord in avondlicht
Nieuw papier, Saunders Waterford, en wat was het ineens goed mogelijk om het effect van opkomende bewolking bij de zonsondergang te schilderen. Ik heb bewust gekozen voor iets minder spectaculaire oranjetinten tot aan de horizon, ik houd enorm van het lijnenspel in de lucht als de hoge bewolking ineens kleur krijgt. Op de foto zijn de kleuren iets minder helder dan op het origineel, dat krijg ik oo met fotoinstellingen niet beter.
Het Deense fjordenlandschap tekende zich voor me af en ik heb getwijfeld of ik er nog wel een bootje in wilde, want die leegte trok me enorm aan. Toch maar, conform de opdracht, een bootje opgenomen, ook om de vele horizontale lijnen te doorbreken.
Kleurige bootjes trekken de aandacht 2
Ik heb de adviezen van Margo toegepast. De kade wordt naar achteren toe wat vager en lichter, het grijs ook wat over het water doorgetrokken. Verder de kade vooraan iets steviger aangezet en de randen van de witte delen strakker gemaakt. Ook rechtsonder de ‘harde’ randjes weggewerkt. Het is klaar om in een wissellijstje te stoppen.
Kleurige bootjes trekken de aandacht
Ik heb foto’s genoeg van haventjes, maar het bleef altijd ingewikkeld om de bootjes eruit te laten springen en de rest wat minder belangrijk te maken. De les van Jackie was al heel inspirerend en toen kwam ik op Pinterest schilderijen van John Hoar tegen. Hij laat de achtergrond in grijstinten helemaal vervagen, waardoor het onderwerp er nog meer uitspringt. Hier mijn poging om dat ook toe te passen. Meteen eens flink geoefend met negatief schilderen. De diagonale lijn van de kade is op zich mooi, maar trekt naar achteren nog iets te veel aandacht naar mijn zin.
Zonsondergang 2
