Home › Forums › 2 Materialen › Schetsmaterialen › Schetsen met vulpeninkt.
- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 2 maanden geleden door
Margo van Vegchel.
-
AuteurBerichten
-
-
november 20, 2021 om 2:56 pm #37957
Carla Bastiaans
DeelnemerTekenen met vulpeninkt heeft voordelen. bij buiten schetsen alleen een vulpen, papier en water nodig. Dan met verwassingen erg mooie resultaten.
Voordeel van vulpeninkt, het is kleurecht, verbleekt dus niet, maar niet watervast. Je kunt met een vulpen tekenen maar ook met kroontjespen. Eigenschap van enkele vulpeninkten is dat ze bij verwassen in meerdere tinten uit elkaar vallen ( inkt bestaat tenslotte uit meerdere samengestelde kleuren, dit bepaald ook welke tinten te voor schijn komen. Zie mijn tekeningen ; Aquarel en inkt les , daar ook vermeld welke inkt bij welke tekening.
Let op, in een vulpen mag je alleen vulpeninkt doen, anders is de pen rijp voor de prullenbak.
Waar kun je de inkt kopen; Akkermans, vulpenspeciaalzaak in Den Haag centrum. Daar hebben ze een groot assortiment inkten bv de Diamine inkten hebben ze in 104 kleuren. Dit zijn wel allemaal flesjes dus je hebt wel een converter, soort zuigsysteem nodig voor de vulpen. -
november 20, 2021 om 3:08 pm #37958
Carla Bastiaans
DeelnemerHet verwassen van de inkt gaat als volgt; eerst maak je een tekening met inkt met lijnen. Dan ga je met een vochtig penseel langs de lijnen, afhankelijk van de kleursterkte wordt er een schaduwvlek gemaakt, een verwassing. deze kun je zo groot maken als je wilt. Het uit een vallen van de kleur heeft te maken met het soort papier en de sterkte van de inkt. De inkt moet de tijd hebben om te kunnen lopen, te vermengen, dus niet teveel zuigend papier, wat gladder papier. Op het moment dat de inktvlek niet donker genoeg is, moet je eerst de schets laten drogen, dan nieuwe inkt opbrengen en deze kun je weer verwassen. Nat gemaakte inkt is zo goed als watervast.
Het is dus een samenspel van de goede hoeveelheid lijnen met de goede verwassing ervan.
Ik gebruik voor deze techniek het aquarelpapier van de action. -
november 20, 2021 om 5:58 pm #37959
Margo van Vegchel
SleutelbeheerderHoi Carla, dank je wel voor je uitgebreide toelichting. Ik kende het niet en ga het nu op jouw enthousiasme het ontdekken. Nog even rond gekeken op internet en daarin kom ik onderstaand verhaal tegen.
‘Producent sinds 1864, Diamine Inks verhuisde naar deze speciaal gebouwde ‘state of the art’ fabriek in Liverpool in 1925, waar ze met succes de traditionele methoden en formules voor de inktproductie bleven gebruiken. In de loop der jaren is het bedrijf van eigenaar veranderd en bevindt het zich nu dicht bij de wereldberoemde Aintree Race Course.
Gedurende de hele overgang hebben het merk Diamine en de productiemethoden het overleefd, wat symbool staat voor de beste kwaliteit in vulpeninkt, kalligrafie/tekeninkt en stempelblokken. Diamine Inks beleeft een zeer opwindende opleving en is er trots op deze traditie van inktproductie voort te zetten, waarbij alleen de originele formules worden gewijzigd waar nodig om te voldoen aan de huidige wetgeving. Door de zeer fijne kwaliteit is Diamine vulpeninkt geschikt voor alle merken pennen’. -
november 20, 2021 om 6:24 pm #37960
Carla Bastiaans
DeelnemerDat klopt maar de inkt kun je in alle vulpennen gebruiken, dus ook de calligrafie vulpennen wat niet voor elke calligrafie inkt telt. Dan soms watervast ,dus schellak erin en dat is uit den boze voor vulpennen, deze hebben ook vaak wat dunnere inkt zodat het goed loopt. Voordeel zijn de vele kleuren inkt.
Ik heb een paar soorten Diamine inkt en vind hem fijn werken en bevat ook genoeg kleur met aquarelleren ermee.
Dus nog heerlijk experimenteren. -
november 20, 2021 om 6:53 pm #37966
Mieke Bakker
DeelnemerHoi Carla, ik stelde de vraag al aan je in de carroussel. Fijn dat je het nu hier uitgebreid uitlegt. Ookwelke inkt je gebruikt hebt.
-
januari 6, 2022 om 12:59 pm #38879
Carla Bastiaans
DeelnemerMet vulpeninkt kun je ook hele leuke effecten verkrijgen door er met chloor oplossing mee te werken. Zowel nat in nat als op gedroogde inkt. Bij de nat in nat zal de chlooroplossing de inkt wat verdunnen waardoor afhankelijk van de inktsoort een onder kleur te voorschijnkomt of hij zal wit uitbijten, want dat is wat je in feite doet. Je bijt de inkt voor een deel uit. Afhankelijk van de chloorsterkte bijt hij natuurlijk ook in sterkte uit, de tijds factor speelt natuurlijk ook mee en de dikte van de inkt. Bv bij groene inkt komt helder blauwe inkt na bewerking van chloor naar voren. Dit geldt niet voor alle soorten en kleuren maar is een kwestie van proberen en geluk hebben. De gemengde, donkere kleuren geven natuurlijk de meeste kans hierop. Goede voorbeelden zie je bij de cursus Aquarel en inkt les 3 door mij gemaakt.
De chloor oplossing is gemaakt van gewoon WC chloor en dan ongeveer een kopje water met een flinke scheut chloor, de exacte sterkte is moeilijk te zeggen want iedere chloor is anders, door de verdunning ruikt hij ook bijna niet meer en bijt niet door het papier heen. Al met al is het lekker experimenteren met verassende effecten. -
januari 11, 2022 om 11:35 am #38933
Margo van Vegchel
SleutelbeheerderHoi Carla, wat ben je goed bezig. Fijn dat je ons op de hoogte houdt van je experiment.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.