Home › Forums › 01 Compositie › Compositie bepalen, zijn hier richtlijnen voor?
Tags: [email protected]
- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 maand, 3 weken geleden door
Fenneke Reysoo.
-
AuteurBerichten
-
-
september 2, 2016 om 8:18 am #6810
Margo van Vegchel
Sleutelbeheerder -
april 2, 2019 om 5:18 am #20588
Anoniem
InactiefCompositie heeft toch ook met gevoel te maken?
Zijn er meerdere regels?
Hier ben ik wel erg nieuwsgierig naar! -
april 5, 2019 om 12:48 pm #20646
Janneke Hooghuis
DeelnemerIk weet niet of er regels voor zijn, maar je hebt wel diverse mogelijkheden. Je kan diagonaal een compositie hebben of horizontaal of verticaal. Bij portretten zorg ik ervoor dat de persoon of het dier weg kan kijken. Dus het achterhoofd wat meer naar de zijlijn. Bij een landschap komt de horizon mooi op 1/3 deel van onderen of van boven. Natuurlijk komt er ook gevoel bij kijken. Zo zal ik nooit het onderwerp of eyecatcher in het midden plaatsen.
-
april 7, 2019 om 11:23 am #20649
Anoniem
InactiefHelmaal met Janneke eens, en de term “de gulden snede” hoort er ook bij. Als je daarop googled kom je van alles tegen. Een goede compositie of een “slechte” kan je werk maken of breken. Maar dat is mijn mening. Ik moet me er soms toe zetten, maar een kleine zw/wit schets als voor studie werkt zo goed. kun je ook gelijk zien of je compositie goed lijkt. En dan nog valt het wel eens tegen……………
-
april 9, 2019 om 1:22 pm #20665
Myriam Vandenhoeck
DeelnemerHallo Ellen
Een compositie wordt vooral door jezelf gemaakt op gevoel, maar indien je een zekere houvast wil, gelden de regels zoals Janneke ze beschrijft. Naast horizontaal en verticaal, kan je ook verschillende items diagonaal zetten, zodat de blik van de kijker naar je eye catcher geleid wordt. De driehoek wordt meestal voor portretten gebruikt, en dan heb je ook de L -vorm voor zittende personen bv. Indien je nieuwsgierigheid aangewakkerd werd, google dan de reeks van Fibonacci … die leidt je naar de ‘gulden snede’ en de natuur (zie Wikipedia). -
april 12, 2019 om 6:41 am #20690
Anoniem
InactiefDank je wel voor jullie duidelijke uitleg!
-
juli 31, 2023 om 7:28 pm #45654
Fenneke Reysoo
Deelnemer“The divine proportion (or the golden ratio)” werd al toegepast door Leonardo da Vinci. Het geeft de phi-ratio 1:1,618 weer … een hele speciale verhouding, die voor harmonie en evenwicht zorgt. Het prachtige boek “De gulden snede” van B. Meisner geeft inzicht in de wiskundige genie van phi, en ook hoe deze verhouding terugkomt in de natuur.
Meisner heeft de phi-matrix gecreëerd, en daarmee kun je veel kunstwerken (en andere dingen) prachtig ontleden. Heel boeiend en fascinerend. Zie ook https://www.phimatrix.com/testimonials/
Veel kijk plezier op deze ontdekkingsreis.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.