Ik heb nog even gekeken wat er verder op de foto anders was dan op de aquarel, omdat ik de witte vlek in de lucht op de foto toch wat storend vond, terwijl me dat op de aquarel niet opviel. Het viel me op dat ik een andere witte plek in de lucht op de foto had laten weg vallen. Bij deze nog even een andere foto gemaakt en nu gaat de aandacht voor mijn gevoel weer naar de boot met het rode dak van een huis je erachter. Ervaren jullie dat ook zo?
Haventje
Ook dit was weer een hele leuke les. Anders dan de vorige haven in de cursus Levendig water deel 1. Een andere manier van het schilderen van water en meer elementen in de haven aanbrengen. Ik zie nu op de foto dat de witte vlek in de lucht meer in het oog springt dan op de aquarel. Ik denk dat dat komt door de belichting bij het maken van de foto. Vinden jullie dat het teveel afleidt? Dan kan ik hem wellicht nog wat zachter maken door de randjes wat te verzachten of hebben jullie een andere oplossing? Hebben jullie nog meer opmerkingen of tips, ik hoor ze graag!Margot zou je me een feed back willen geven op deze aquarel? Alvast bedankt!
Bergmeer in de herfst
Ook weer zo’n leuke les. De weerspiegeling in het water, het werken met markeervloeistof en het negatief schilderen geven weer een heel andere benadering. Laag over laag, wat wegschrapen, wat aanvullen… heerlijk om mee bezig te zijn. Dit aquarel heeft, naar mijn mening, afstand nodig. Naarmate ik van een grotere afstand kijk, komt er meer diepte in. Leuk om te ervaren.
Hebben jullie nog tips of opmerkingen voor me? Ze zijn van harte welkom.
Margot, wil jij een feed back geven op deze aquarel? Alvast bedankt!
Kleurige bootjes trekken de aandacht
Ik heb foto’s genoeg van haventjes, maar het bleef altijd ingewikkeld om de bootjes eruit te laten springen en de rest wat minder belangrijk te maken. De les van Jackie was al heel inspirerend en toen kwam ik op Pinterest schilderijen van John Hoar tegen. Hij laat de achtergrond in grijstinten helemaal vervagen, waardoor het onderwerp er nog meer uitspringt. Hier mijn poging om dat ook toe te passen. Meteen eens flink geoefend met negatief schilderen. De diagonale lijn van de kade is op zich mooi, maar trekt naar achteren nog iets te veel aandacht naar mijn zin.
Glaswerk
Bedankt voor alle complimenten en, Margot, bedankt voor je feed back.
Ik heb nog eens naar de opstelling van de vaasjes gekeken en dan met name naar de weerspiegeling en de schaduwen. Hoewel ik wel wat kleur had aangebracht in de weerspiegeling was dit amper op de foto van de aquarel te zien. Dus voor de weerspiegeling ik heb wat extra kleur aangebracht en de vorm wat veranderd. Tussen de vaasjes heb ik het nog wat donkerder gemaakt, evenals aan de rechterkant voor de schaduw.
En Margot, ik ben blij met deze aanwijzingen. Het is echt weer een verbetering.
Bomen te water
Geïnspireerd op mijn goede ervaringen in een workshop: hoe schilder je het licht in een glas, begon ik gistermiddag fluitend aan mijn laatste inzending voor de cursus Land, lucht en water.
Wat heb ik al veel geleerd van Margo en mijn medecursisten realiseerde ik ineens. En wat wil ik graag nog veel meer leren.
Ik heb wel even lopen piechen hoe ik dit klusje het beste zou kunnen klaren. Ik had een niet eenvoudige inspiratiefoto gekozen, die veel elementen bevatte die heel geschikt waren voor de opdracht: water, weerspiegeling en schaduw.
Eerste afwegingen: wat wil ik weergeven en hoe. Wat is de beste volgorde en hoe voorkom ik doorlopen. Geduld en faseren, dat was de oplossing. En houd het overzichtelijk. Ik heb maar een deel van mijn inspiratiefoto gebruikt en er eigen elementen aan toegevoegd.
Ben begonnen met de heuvels, horizon en weerschijn. Drogen. Vervolgens heb ik de lucht erboven gezet en er mooie wolken ingezet. Daarna de boomstammetjes plus hun weerschijn en schaduw opgezet en toen stonk ik toch weer in mijn valkuil, om er nog gauw een paaltje voor te zetten, omdat ik die zo leuk vind om te schilderen, dus toen werd het toch weer een beetje druk. Ook di meteen geschilderd met weerschijn en schaduw. Drogen wederom en lekker een uurtje in de tuin gewerkt.
Vervolgens moest het water en de weerschijn van de lucht daarin geschilderd en daar liep ik effe vast, want ik had mooi rose in mijn lucht, maar hoe had ik die nou toch gemaakt en waar moet die precies zitten? En, o ja, die kleine beetjes groenig als verbinding met het groen uit het paaltje moesten er ook nog in. En ik had expres een heel wit wolkje in mijn lucht vanwege het effect in de weerschijn, maar vergat het bijna bij het schilderen van het water.
Op het laatst pas de takken van de bomen erin geschilderd en hun weerschijn. Lastig om daar nog de rimpeling van het water in weer te geven, want dat droogde enorm snel.
Natuurlijk is niet alles zoals ik het wilde hebben geworden, maar ik heb besloten dat het kritische oog vandaag dicht blijft. Schilderen is niet alleen een uiterlijk, maar veel meer nog een innerlijk proces. Je wordt geconfronteerd met je eigen specifieke vorm van negativiteit en steeds weer is het een groot wonder, dat wanneer je mild blijft naar jezelf zonder toegeeflijk te worden, je dit terugziet in je werk. En nee, dat lukt niet altijd…maar deze keer wel!
Margo, ik hoor heel graag jouw tips.
Heb ik bv die volgorde goed aangepakt?
De vuurtoren op Texel
water schilder oefeningen
Voor deze oefening heb ik Arches rough 300g gebruikt dat ik eerst vochtig heb gemaakt. Ik vond het lastig werken, omdat de verf enorm blijft lopen, dus een horizonlijn heb ik uiteindelijk maar tot bosjes omgevormd want het zag er niet uit.
Het onderdeel met boot heb ik ook apart geplaatst.
Heel leerzaam allemaal. Het onderscheid tussen weerschijn en schaduw bv is mij nu goed duidelijk (zie mijn item op het forum hierover), al zie ik veel foto’s op internet bij paaltjes in het water zelden of nooit een schaduw.
Ik moet wel enorm veel moeite doen om het enigszins los te houden allemaal en ook om het oordeel los te laten.
Weerspiegeling
Nog een keer nu voor de videobespreking. Les 6 water. Tevens de laatste les van deze cursus. En dat vind ik enerzijds jammer, want de thema’s land, lucht en water vind ik zo fascinerend. De volgende cursus wordt dan ook dynamiek in het landschap. Zodat ik verder kan gaan met deze thema’s. Les 6 gaat over de weerspiegeling en rimpelingen. Ik heb geprobeerd wat onderwerpen uit andere lessen mee te nemen. Dit landschap geeft een meer weer met wat bomen en heuvels in de verte. Er vaart een bootje op het meer. Nu het klaar is, denk ik wel, dat mijn bootje ook de andere kant van het meer had mogen varen.. Maar dat doet ie niet.. Me meer geconcentreerd op de weerspiegeling en rimpeling van het water dan op de positie van mijn bootje.. Voor de volgende keer!
Weerspiegeling
Les 6 van Land, lucht en water gaat over.. water. Met alle interessante facetten daarvan, zoals de weerspiegeling en de rimpelingen van het water. Dit landschap geeft een meer weer met een bootje. En tja mijn bootje.. had ook aan de andere kant van het meer mogen varen want daar is nog veel ruimte… Voor de volgende keer! Ik heb me duidelijk meer gefocust op de weerspiegelingen en de rimpelingen, dan op de positie van het bootje.
