Is het ijs of is het water?, was de vraag van Margot. Tja, waar kies ik voor? Ik dacht ik ga voor water en volg de tips van Margot voor de aanpassingen hiervoor. Dus ik heb wat helderde blauwtinten in de voorkant aangebracht, wat meer wittige rimpels in het water aan de linkerkant en achterin gemaakt en de witte uitgespaarde vlakjes rond de boom wat minder scherp gemaakt door de randen wat te verwateren en wat zachte tinten toe te voegen. Erg leuk om het verschil te zien. Het geheel is zachter geworden, heeft meer diepte gekregen en het landschap vloeit meer in elkaar over. Ik ben blij dat ik de veranderingen heb aangebracht waarmee het ijs is gesmolten en water is geworden.
Het bospad
Voor iedereen van de aquarel academie een heel schilderrijk en gezond 2022! En heel erg bedankt voor alle opmerkingen en tips die ik van jullie gekregen heb. Ik vind dat erg fijn! Voor mij is dit alweer de laatste les van Dynamiek in een landschap. Ook dit vond ik een leuke les. Ik vind het nog wel moeilijk om het gespetter in de juiste richting te krijgen. Maar na enig oefenen heb ik het gevoel dat het wel beter gaat. Erg fijn vond ik ook de uitleg over de opbouw van het landschap in deze les. Het verschil in wat een horizon en het ooglijn is bv. Ik heb voor andere kleuren gekozen dan Gerda. Ik heb burnt sienna en kobaltblauw gebruikt en af en toe een heel klein beetje indigo. Het indigo geeft al gauw donkerte en neigt naar zwart en daarom maar heel voorzichtig ingezet. Hebben jullie nog tips of opmerkingen? Ik hoor/lees ze graag.
Margot zou je een feed back willen geven op deze aquarel? En nog een klein vraagje over de kleur burnt sienna. Zit in deze kleur ook een vleugje zwart?
Overstroming
Na de zoomworkshop van augustus over landschap sluit deze cursus van Gerda Mertens mooi aan. De overstromingen in Limburg en Duitsland raakten een gevoelige snaar bij me en ik kreeg het beeld maar moeilijk van mijn netvlies. Toen ik dan ook bezig ging met de eerste les van “Dynamiek in een landschap” ontstond haast vanzelf de waterpartij. Je kunt je misschien afvragen waar de dynamiek is in deze aquarel maar voor mij zit die juist in de eindeloze waterpartij. In de stroming van het water ook al zie je die niet geschilderd. Je ziet wel het gevolg ervan en misschien voel je ook wat ik voel…die vervreemding van geen land maar water.
Enfin… ik vond het ontzettend leuke les. Ik heb nog een paar andere aquarellen geschilderd op de manier van Gerda met veel meer dynamiek, maar deze heb ik toch gekozen om in te sturen. Laat me weten wat je ervan vindt en heb je tips of aanwijzingen dan heel graag.
Margot, zou je een feed back willen geven op deze aquarel?
Bomen in de herfst
Ook bij deze opdracht eerst de docent gevolgd. Het spatten vond ik erg lastig. De verf kwam overal terecht, behalve op het papier!. Na veel kliederen, lukte het me toch om wat spetters op de juiste plaats te krijgen. Ik vond het erg leuk om te doen niet alleen het spatten maar ook de losse manier van werken. Deze losse toets ga ik proberen vast te houden bij het aquarelleren van een door mij gekozen afbeelding.
Hebben jullie nog tips voor het spatten en dan met name de wat grotere vlekken, dan hoor ik dat graag.
Groeten uit Schoorl
Na drie dagen zomercursus landschap schilderen bij Margo zocht ik in mijn schetsboek naar een landschap. Dit aquarel is gemaakt naar een schets, die ik maakte tijdens een wandeling bij Staatsbosbeheer (in Schoorl dus). Ik heb geschilderd met Blockx verf in de kleuren Cadmium yellow orange, Richeson turquoise en Magenta (triangel) maar ontkwam niet aan een tipje burnt sienna. De sfeer, zoals ik me die herinner, vind ik aardig gelukt en daarom zeur ik niet over wat ik minder geslaagd vind. Wegens sluitingsdatum kan ik het werkstuk niet opnieuw schilderen, so what.
Langs de dijk
In deze aquarel heb ik wederom geprobeerd de verf en het water het werk te laten doen. Ik ben dan ook begonnen met de bomenpartij links van het midden. Daarna de omgeving. Ik vind het nog moeilijk om de kleuren wat intensiever te krijgen. De verf droogt lichter op, wat soms erg prettig is, maar ook wel eens lastig. Een tweede laag eroverheen om de kleur intensiever te maken haalt vaak weer een effect weg.
Nieuwbouw landschap
Bomen te water
Geïnspireerd op mijn goede ervaringen in een workshop: hoe schilder je het licht in een glas, begon ik gistermiddag fluitend aan mijn laatste inzending voor de cursus Land, lucht en water.
Wat heb ik al veel geleerd van Margo en mijn medecursisten realiseerde ik ineens. En wat wil ik graag nog veel meer leren.
Ik heb wel even lopen piechen hoe ik dit klusje het beste zou kunnen klaren. Ik had een niet eenvoudige inspiratiefoto gekozen, die veel elementen bevatte die heel geschikt waren voor de opdracht: water, weerspiegeling en schaduw.
Eerste afwegingen: wat wil ik weergeven en hoe. Wat is de beste volgorde en hoe voorkom ik doorlopen. Geduld en faseren, dat was de oplossing. En houd het overzichtelijk. Ik heb maar een deel van mijn inspiratiefoto gebruikt en er eigen elementen aan toegevoegd.
Ben begonnen met de heuvels, horizon en weerschijn. Drogen. Vervolgens heb ik de lucht erboven gezet en er mooie wolken ingezet. Daarna de boomstammetjes plus hun weerschijn en schaduw opgezet en toen stonk ik toch weer in mijn valkuil, om er nog gauw een paaltje voor te zetten, omdat ik die zo leuk vind om te schilderen, dus toen werd het toch weer een beetje druk. Ook di meteen geschilderd met weerschijn en schaduw. Drogen wederom en lekker een uurtje in de tuin gewerkt.
Vervolgens moest het water en de weerschijn van de lucht daarin geschilderd en daar liep ik effe vast, want ik had mooi rose in mijn lucht, maar hoe had ik die nou toch gemaakt en waar moet die precies zitten? En, o ja, die kleine beetjes groenig als verbinding met het groen uit het paaltje moesten er ook nog in. En ik had expres een heel wit wolkje in mijn lucht vanwege het effect in de weerschijn, maar vergat het bijna bij het schilderen van het water.
Op het laatst pas de takken van de bomen erin geschilderd en hun weerschijn. Lastig om daar nog de rimpeling van het water in weer te geven, want dat droogde enorm snel.
Natuurlijk is niet alles zoals ik het wilde hebben geworden, maar ik heb besloten dat het kritische oog vandaag dicht blijft. Schilderen is niet alleen een uiterlijk, maar veel meer nog een innerlijk proces. Je wordt geconfronteerd met je eigen specifieke vorm van negativiteit en steeds weer is het een groot wonder, dat wanneer je mild blijft naar jezelf zonder toegeeflijk te worden, je dit terugziet in je werk. En nee, dat lukt niet altijd…maar deze keer wel!
Margo, ik hoor heel graag jouw tips.
Heb ik bv die volgorde goed aangepakt?
Fraai gekleurde bomen
herfst
Lekker gewerkt conform de instructies van Gerda. Vooral het rustig tekenen i.p.v. vlug schetsen van de stammen is me goed bevallen. Boom voor boom natgemaakt en met paletmes ingevuld, en daarna de ‘sproeier’ op de toppen. Het werd wel een heel waterballet wat het ergste deed vrezen, maar het is toch goed gekomen.
